За Богомилите от “уста на ухо” – книга на проф. Дамян Попхристов

За Богомилите от "уста на ухо" - книга на проф. Дамян Попхристов

Трудно е да се напише резюме за книга, която сама по себе си е резюме на един огромен 17-годишен труд, побиращ в себе си информация от огромен брой източници през огромни периоди от време. Ала за благото на читателя, който все пак би могъл да е заинтересуван от темата, но въпреки това не е имал шанса да се докосне до знанието за съществуването на тази книга, си струва да опитаме.

Книгата е прекрасно събран и много свежо написан материал относно развитието на една духовност, която по множество направления е била с векове и хилядолетия по-напред от действителността, в която се е проявила. А по някои измерения е по-напред и от нашите днешни разбирания.

Богомилството като явление и в днешно време е забулено от многобройни погрешни митове и концепции, които са му приписвани по различни поводи. Авторът започва книгата с очерк на основните присъстващи ереси или дуалистични учения, които са виреели по времето на зачатието на Богомилството. Целта на очерка е да направи основни разграничения между тях, за да се знае кое какво е и основно защо Богомилството е уникално в своите идеи.

По начало да отбележим, че “Богомилство” като име се явява доста по-късно и за векове наред тези хора са се наричали и помежду си, и от други хора – “добри християни” или просто “добри хора”. Което е достатъчно нарицателно за същността, сърцевината на учението.

Професор Попхристов разяснява кои са основните книги, носещи теоретичните идеи на учението и подробно описва как се поставя началото му и от кого.

Разказва много за четвъртия син на Цар Симеон Велики като централна фигура за създаването на учението, а в последствие обяснява и за много други царе и влиятелни личности, които открито или не са помагали на богомилското движение. Скритото лесно се разкрива с оглед на действията им през времената.

Кой е Боян Мага и кой е поп Богомил? Къде се е учил царския син и защо два пъти отказва да застане начело на Българската държава, макар че в отделни моменти води официалната ѝ кореспонденция и дори веднъж е начело във военна офанзива за да я предпази. Книгата обяснява в подробности сложната политическа ситуация, в която се е намирала средновековна България и мотивацията зад действията, които ключовите ѝ фигури е трябвало да взимат.

Кой е Михаил Унгарец и защо първата група хора са били 12 също като броя на 12-те апостоли?

Има ли разлика между Патарени, Албигойци, Катари, Торбаши и Богомили и каква е връзката между тях?

Но най-вече книгата отново и отново ни разказва за чистотата на идеята. За истините, които Богомилството е пренесло със себе си през цяла Европа и за многобройните идеи, които са били революционни за времето си.

Като например, че още по онова време – говорим за 10-ти век, средновековие – богомилите са признавали жената за равна с мъжа. Те са били против всякаква война и разрушителни действия, въпреки че историята е познала и откъслечни изключения тогава, когато царят е бил на тяхна страна и те са бранели държавата.

Богомилите са били реален шанс за България и света да възвърнем любовта в живота си, да премахнем множество окови, които тежат върху съзнанието на човека основно налагани от догмите и страха, налагани от официалните църковни канони.

Не е изобщо случайно, че през 20-ти век Учителя Петър Дънов отново ще припомни за техни ключови идеи, за да ги даде за пример за един потенциал към по-добър свят. Даже има и една такава приказка на Учителя, че ако иска някой да знае как са живели богомилите, може просто да гледа как е живеела веригата на Бялото Братство.

Елеазар Хараш също е споделял, че Голготата на Христос носи същата идея като кладите, през които богомилите минават. И те са били готови за тях. Без страх, без омраза, но с дълбока любов към Истината.

Църквата, видяла заплаха в тях като някой, който може да я измести от власт, не е могла да позволи тези истини да излязат наяве.

Слава Севрюкова казва, че кармата на България задето изпраща тези идеи на кладите, това е робството, през което преминаваме в последствие.

Нашата официална история не разглежда този въпрос особено подробно, а дори и в малкото по темата мненията все още са разнопосочни. Тази книга е една прекрасно изтъкана история, която да внесе яснота по темата и глътка свеж въздух и за това я препоръчваме!

Ако искате да закупите За Богомилите от “уста на ухо”, можете да направите това от този линк.